Persoonlijk advies en bedrijfsconsultancy blog

Persoonlijk advies en bedrijfsconsultancy blog

Aanvraag van een vergunning bij het Omgevingsloket: hoe werkt dit?

by Claire Wilson

Wanneer je als particulier of bedrijfseigenaar plannen hebt om te gaan bouwen of verbouwen, moet er vrijwel altijd een aanvraag voor een vergunning worden ingediend bij de gemeente. Dit heeft te maken met de bouwwetgeving in Nederland. Verbouwingen of nieuwbouw binnen een bepaalde regio moeten namelijk altijd passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Verder moeten de voorgestelde bouwplannen voldoen aan criteria op het gebied van milieu, gezondheid en directe buren en mogen ze niet schadelijk zijn voor de directe omgeving. Vanaf oktober 2010 is er in Nederland voortaan één soort vergunning dat nodig is bij bepaalde verbouwing, zoals het plaatsen van een nieuwe stal, een dakkapel aan de voorkant van je woning laten zetten of andere particuliere en bedrijfsmatige verbouwingen. Dat is de zogenoemde Omgevingsvergunning. Hoe vraag je dit soort vergunning aan en waar moet je op letten?

De aanvraag van een Omgevingsvergunning: het belang van een vergunning aanvragen

Een vergunning om te mogen (ver)bouwen, de Omgevingsvergunning, moet via de gemeente worden aangevraagd waarbinnen de grond of het pand dat verbouwd wordt zich bevindt. In bepaalde gevallen is een vergunningaanvraag niet nodig. Zo mogen afscheidingen of schuttingen tussen balkons of dakterrassen zonder vergunning uitgevoerd worden. Ook het installeren van zonneschermen, rolluiken of het plaatsen van een dakkapel achter je woning of bedrijf zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht. In nagenoeg alle andere situaties is het bemachtigen van een Omgevingsvergunning, vóórdat met de bouw of renovatie wordt begonnen, wettelijk verplicht. Vraag je voor een bouwplan geen vergunning aan en ga je gewoon aan de slag? Dan loop je het risico dat een gemeentelijke inspecteur je betrapt en de aanbouw of het bouwproject stilgelegd wordt of zelf moet worden afgebroken.

Aandachtspunten bij de aanvraag van een vergunning

De aanvraag van een Omgevingsvergunning kun je, digitaal of in persona, doen bij het zogenoemde Omgevingsloket van jouw gemeente. Het is aan te raden om eerst een zogenoemde Vergunningscheck te doen, om te kijken of je als particulier of ondernemer überhaupt een vergunning moet zien rond te krijgen. Belangrijk is om rekening te houden met de termijn waarbinnen je een reactie kunt verwachten na aanvraag. De maximum wachttijd na aanvraag bedraagt ten hoogste 14 weken. In principe moet de gemeente na een aanvraag binnen acht weken de aanvrager in kennis stellen van de beslissing. Er kan eenmalig een extra termijnverlenging van zes weken volgen, maar dat gebeurt niet vaak. Ten slotte: het is goed om te weten dat er voor een vergunningaanvraag bij de gemeente kosten, de zogenoemde leges, in rekening gebracht worden. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per situatie. Als rekensom wordt hierbij doorgaans 2 procent van de bouwkosten (met aftrek van btw) gehanteerd. WDAdvising BV ondersteunt bij omgevingsvergunning aanvragen.


Delen

Over ons

Persoonlijk advies en bedrijfsconsultancy blog

Ik ben Annemarie en tot voor een jaar geleden, leed ik aan overgewicht. Ik heb alles geprobeerd om af te vallen, maar niets hielp, totdat ik de koolhydraten in mijn eten ben gaan verminderen. Binnen zes maanden viel ik 20 kilo af en ik pas sinds kort gewoon in maatje 40. Omdat op deze manier gewicht verminderen eigenlijk heel simpel is, heb ik mij begeven op het pad van adviesbureau's en consultancy's en ben een eigen adviesbureau voor gezond gewicht begonnen. Mijn succesverhaal lees je in mijn blog. Je leest waar ik tegen aan gelopen ben, maar je vindt er ook ook tips en recepten. Neem gerust een kijkje, misschien kan ik je helpen.

Categorieën

Archief